Cum functioneaza programarea prin autosugestie?

Cum sa folosesti eficient asertiunile pozitive?

Stim ca ne putem perfectiona capacitatiile. Asta este o componenta a conditiei umane. Putem daca vrem sa vedem dincolo de potentialul la care suntem in prezent, sa ne crestem eficienta. Binenteles, cu conditia schimbarii convingerilor autolimitative. Asta presupune schimbari in constiinta.

Credintele formate de-a lungul istoriei de viata ne structureaza linia destinului. Vechi scheme mentale sunt active. Decizii luate demult, uneori atit de ascunse ca nu ne mai aducem aminte, ne afecteaza si acum formularea motivatiilor si alegerea directiilor de actiune.

Experientele anterioare placute sau dureroase in care s-a forma imaginea de sine si convingerile interne, ne afecteaza si in prezent.Utilizarea unor imagini si asertiuni pozitive este eficienta doar in conditiile in care este in acord cu imaginea si convingerile interne.

Daca exista contradictie intre ele, atunci tind sa prevaleze cele interne. Acestea vor da sensul actiunilor si realizarilor persoanei. De exemplu ”Am nevoie de……si imi doresc sa……DAR NU pot ….sint prea slab…nu am cu ce, nu merit…nu e frumos,….. nu se cuvine…..este absurd sa am asa pretentii….”. Aceasta este o atitudine confuza si coflictuala. Atitudinea este fundamentul de la care porneste realizarea obiectivului.

Daca indraznesti si reusesti sa identifici mesajele autolimitative interne, poti transforma o imagine sau o convingere care te tine in loc. Aceste voci interne pot sabota sa te abati de la directia dorita.

Uneori pot sa fie atit de puternice, incit nu indraznesti nici macar sa exprimi dorinta, reprimand-o din fasa (pentru ca nu ti se cuvine, spune vocea internalizata dumnezeu stie cind, intr-o situatie din trecut, care poate ca ai si uitat-o). Deci, pentru a avea mai mult success in viata, este necesar sa identifici si sa elimini aceste voci. Si asta este posibil daca chiar vrei, pentru ca sunt ale tale.

Chiar daca, uneori aceste mesaje au venit din partea persoanelor cu care ai relationat in trecut (parintii), doar prin decizia ta le-ai internalizat. Asa ca tu ai facut, tu poti desface. Sta in puterea ta sa reevaluezi importanta acestor ganduri in structurile tale mentale si sa le neutralizezi pe cele care nu mai sint utile in prezent.

Este adevarat ca necesita ceva efort dar, din proprie experienta spun ca merita. Unul din marile obstacole ce poate impiedica identificarea acestor ganduri autolimitative, este ca pentru moment, descoperindu-le s-ar putea sa-ti creeze disconfort emotional, sa nu te simti bine “in pielea ta”.

Exista mecanisme psihice de evitare, reprimare, negare, devalorizare, prin care se pot tine ascunse mult timp aceste ginduri. Doar ca ele si asa ascunse nu sunt inactive. Isi traiesc propia viata, disociat de intentiile constiente ale persoanei.

Si multa energie este consumata pentru a sustine mecanismele de aparare de ascundere a acestor parti intunecate ale persoanei si in actiuni de autosabotare.

Vestea buna este faptul ca dezvoltarea fireasca a spiritului scoate la suprafata intr-un mod natural aceste structuri mentale autosabotante si exista posibilitatea de control asupra lor si de restrucurare cognitive prin diverse exercitii poti favoriza instantaneu constientizarea si transformarea lor.

De ce este atat de important acest proces de cunoastere? Pentru ca performanta ta iti configureaza imaginea de sine si imaginea de sine iti configureaza performata. Dispozitia interioara iti alimenteaza experienta. Afirmatiile, sugestiile, vizualizarile pozitive pot modifica dispozitia interioara,astfel:

  1. Poti lucra pe imaginea de sine, punandu-te intr-o lumina mai adaptativa, in concordanta cu mersul firesc natural al vietii. Si poti sa te pui intr-o pozitie eficienta in raport cu scopurile tale, intelegindu-ti locul , rolul si resursele ce-ti stau la dispozitie, (de multe ori inactivate din cauza unei atitudini deficitare).
  2. Convingerile interne iti mobilizeaza biochimia, trimitind mesageri chimici la sistemele nervos, endocrin si imunitar. Deci sta in puterea ta sa intervii prin verbalizare pentru mentinerea si optimizarea starii de sanatate fizica.
  3. In ce priveste restructurarea resurselor psihice, stimularea si activarea lor pentru a obtine rezultatele voite, afirmatiile, sugestiile si vizualizarile sint modalitatea optima de lucru cu sine .
  4. Poti atrage circumstante care concretizeaza asteptari profunde. Este cunoscut deja, faptul ca oamenii care au o viziuni optimiste gasesc mai multe circumstante pentru ei insusi. Cercetari stiintifice demostreaza impactul gindului si al intentiei asupra unor evenimente fizice. Daca intentiile noastre au impact asupra lumii, atunci merita sa le controlam cu intelepciune.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu