Cum să iei decizii în cuplu când ai copii?

Majoritatea emailurilor pe care le primesc au ca subiect indecizia oamenilor cu privire la relația în care se află. Dorința lor de a lua cea mai bună decizie, considerând că pentru asta au nevoie de sfaturi de toate culorile și mărimile.

Sfaturi dacă se poate magice, care să nu implice schimbarea vreunui aspect al vieții în care se află.

Ei doresc ca vitața să își urmeze cursul firesc și fără implicații si eforturi. Cel de la care cer sfatul trebuie să lucreze pentru el. Întotdeauna altcineva trebuie să vină și să facă pentru că dacă el spune așa, așa trebuie să se întample. Fără implicare și responsabilitate, fără maturitate și fără eforturi.

 • Ce dorești pentru tine?
 • Ce îți dorești în viața asta?
 • Cum vrei să fie viața ta?
 • Cum vrei să fie relația ta?
 • Cum vrei să fie partenerul tău?
 • Ce vrei să iei cu tine pe lumea cealaltă?
 • În loc să ne punem astfel de întrebări preferăm să stagnăm. În loc să punem creierul la treabă așteptam ca alții să vină și să facă.
 • Când vei înțelege că nimic nu se va schimba în viața ta dacă nu depui eforturi pentru asta?

Întrunul din emailuri o doamnă cu doi copii îmi cerea să o ajut să ia o decizie. Are doi copii, un soț gelos cu care nu mai are nici o relație de foarte mult timp. Tot ceea ce este între ea și el este doar de dragul copiilor. Pentru ea nu mai trăiește, doar pentru copii. Vrea doar ca ei să aibă un tată.

Binențeles că răspunsul meu nu a fost pe placul ei. Nu sțiu ce a așteptat de la mine, însă eu am fost directă și obiectivă. Nu i-a plăcut răspunsul meu în care îi spuneam că este mai bine să pună punct acestei relații. Ea nu este unul din persoanele pregătite să se schimbe. Și oamenii care nu doresc o schimbare în care să se și implice, nu le place ce aud.

O relație în care partenerii nu mai au nimic să își împărtășească, în momentul în care sunt separați și fiecare cu ale lui, vieți separate și triste relația respectivă nu mai există. Nu are nici un viitor. Tot ceea ce au împreuna sunt copii și atât. Copii ce văd? O atmosferă tensionată și nimic mai mult, ceea ce nu are cum să fie un exemplu bun pentru ei. Chiar dacă părinții nu vorbesc în fața copiilor, tensiunea și neliniștea din sufletele lor sunt simțite de către copii. Oricât ar încerca să ascundă asta, nu le va folosi la nimic. Nici nu realizează că ceea ce au pierdut nu vor mai putea recupera vreodată. Nu realizează ca o relație care a ajuns într-un așa punct nu mai poate fi salvată, decât dacă le pica ceva în cap. Nu știu, să existe o soluție magică pentru problemele de aceste gen.

Ceea ce știu este că avem de muncit, de schimbat, de a ne asuma responsabilitatea vieții și de a acționa ca oameni maturi.

Cum poți să accepți ca cineva să te chinuie zilnic? Nu înțeleg asta! Care este satisfacția? Că ai o relație și atât. Nici măcar nu se poate numi relație. Este doar o mare minciună. Realizează oare asta? Știu cât de important este timpul?

Copii există și vor exista întotdeauna, indiferent că au un tată sau o mamă lângă ei. De ce trebuie să menții o relație nesatisfăcătoare doar pentru că ei există? Cu ce te ajută? Care sunt avantajele? Te-ai căsătorit cu copii sau cu soțul sau soția ta? Cu cine până la urmă împarți viața? Copii pleacă fiecare pe drumul lui la un moment dat, tu cu ce vrei rămâne?

Cred că majoritatea concep un copil din dragoste. Deci dragostea există și ea are nevoie să fie hrănită. Cu ce o hrănești? Ce văd acei copii? Tristețe, neînțelegeri, certuri, dusmanii. Ce vor învăța ei? Ce văd și atunci la ce îți foloseste să continui să le arăți știri de ora 5 în fiecare zi?

Lucrurile stau cam în felul următor:

 • – când o relație nu mai funcționează, cauți să discuți cu partenerul. Copii nu au ce să caute în discutiile relația voastră pentru că tu nu cu ei te-ai căsătorit. Relația voastră vă privește doar pe voi
 • – evită să te simți vinovat față de copii și dacă vrei să știi te simți vinovat doar față de tine, pentru că nu poți face ceea ce îți propui
 • – dacă și partenerul este de acord căutați soluții împreună pentru probleme. Doar dacă unul dintre parteneri își dorește o schimbare nu este suficient. Ambii trebuie să aibă aceleași nevoi.
 • – În cazul în care unul dintre parteneri evită să discute, este clar. Nu își mai dorește relația în care se află și îți pune în cârcă decizia. Ești singur, lupți singur, iei decizii singur.
 • – Dacă simți că relația în care ești nu te safisface, caută soluții. Nu vine nimeni să îți facă curățenie în casă, așa că nici in viața ta nu va veni cineva să ia decizii pentru tine.
 • – Copii nu au ce căuta în deciziile tale. Ei trebuie doar să se bucure de iubire, protecție și siguranță. Asta este rolul de parinte.
 • – Caută-ți puterea interioară să mergi pe drumul tău, indiferent că suferi. Și este normal să fie așa, însă pe termen lung vei avea doar beneficii.

Fără suferință, implicare, dorință de schimbare, munca în folosul tău nu vei avea nimic. Vei stagna și pierde energie pe care o poți folosi în favoarea ta. Chiar dacă copii vor fi afectați o perioadă, fii convins că ea va trece. Răbdare, calm, înțelegere, suport și universul va avea grijă de tot. Îți va scoate în cale cele mai bune soluții dacă știi să le primești și întradevar le dorești.

Ascultă-ți inuiția, urmărește semnele, sincronicitățile. Deschide-te în fața viieții și dă-i voie să curgă prin tine. Ăsta este secretul. Acceptă tot ceea ce ți se întâmplă ca pe un dar și viața ta va fi cu totul altfel decât ți-ai imaginat.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu