Poveste cu năbădai

Un caz foarte des intalnit:

Am să fiu cât mai scurt. De 1 lună trec prin momente critice. Am pus capăt unei relaţii cu o fată care fără să exagerez suferă de psihopatie. Am fost manipulat, umilit şi jignit în ultimul fel posibil. Aşa este ea, fără suflet si foarte dificil. Chiar dacă are comportamentul ăsta acum sufăr teribil că ne-am despărțit, mai ales că și-a găsit imediat pe altul și a plecat cu el în Italia. Când îmi greşea venea şi plângea în genunchi să o iert, o luam în braţe și o iertam mereu chiar dacă m-a şi înşelat. Ultima dată insista enorm să o cer de soţie şi nu am vrut pentru că nu aveam viitor cu ea. S-a supărat și a plecat la altul. Toţi mi-au spus că am făcut bine că am lăsat-o dar mă oftic ca un fraier. Mă obișnuisem cu răutatea ei. O visez și mă tot gândesc. Acum am luat un prost obicei și o spionez pe facebook. Nu vreau să mai sufăr, i-am făcut 3 ani toate poftele și tot nu am reușit să-i schimb comportamentul oribil. Te rog să mă crezi că am riscat foarte mult să o scot din niște situații grele în care s-a băgat. Numai probleme a făcut și familiei, îi stiam trecutul urât dar am zis poate o schimb fiind și mai mare cu 8 ani. Ea are 21. Am posibilitatea să mă răzbun și o nenorocesc dacă o fac dar îmi este mila de ea. În ziua când a plecat m-a sunat, plăngea și spunea ca nu uită câte am făcut pentru ea și că sunt singurul pe care l-a iubit. Nu sunt un bărbat slab dar fata asta chiar m-a terminat psihic Dă-mi un sfat te rog să mă liniștesc, să mă regăsesc…

Raspunsul meu la aceasta poveste:

Din punctul meu de vedere pe copii si pe oamenii care au probleme nu poti sa te superi. Cel mult poti sa-i compatimesti. Aici mare atentie, compasiunea nu functioneaza fara inteligenta. Tu ai incercat sa o schimbi, sa o faci sa fie asa cum tu vrei pentru tine, insa nu a functionat. Oamenii nu se schimba decat atunci cand dau cu capul de tavan. In cazul ei va fi suferinta. Si cand spun asta, crede-ma asa va fi. Nu te bucura pentru asta, cel mult compatimeste-o si daca o iubesti cauta sa intelegi ca o poti iubi de la distanta. Una din cauzele pentru care oamenii sufera este ca nu inteleg ca daca cineva a plecat, asa a fost sa fie. Nu reusesc sa treaca peste acest moment si daca mai au sentimente de iubire le blocheaza si vor cu tot dinadinsul sa isi scoata persoana respectiva din suflet. Se produce un blocaj si asta te face sa suferi.

Deci intelege ca o poti iubi chiar daca nu mai este cu tine. NU bloca iubirea fata de ea si nu incerca sa ti-o scoti din suflet.Lasa sentimentele tale sa curga liber si vei simti diferenta. Indiferent care sunt acestea, iubire, ura, dezgust, dezamagire, tristete. A lupta cu sentimentele tale e ca si cum ai lupta cu soarele sa nu mai straluceasca, cu norii sa plece, cu ploaia sa se opreasca si cu furtuna sa te ocoleasca. Daca vei intelege asta te vei simti eliberat, crede-ma pe cuvant.

Toate experientele pe care le traim vor sa ne intele niste lectii de viata. Din punctul meu de tu acum trebuie sa te centrezi pe tine, pe nevoile tale, sufletul tau si mintea ta. Cauta sa intelegi care a fost rolul ei in viata ta. Ce te-a invatat fata asta? Cand spun sa te centrezi pe tine asta inseamna sa o lasi sa plece. Asta a fost nevoia ei. A te centra pe tine inseamna sa a declari in mintea ta „sunt centrat pe mine”. Spune asta si vei simti miracolul care se produce.

Faptul ca o spionezi crede-ma din nou pe cuvant ca nu te ajuta. Iti face mai mult rau. Si apoi ce faci cu informatiile pe care le culegi? La ce iti folosesc? Ea nu mai este. Cand cineva pleaca din viata noastra este ca si cum ar muri. Sufletul si mintea sufera, si este absolut normal sa suferi. Daca vei face cu tot dinadinsul sa nu suferi, vei suferi mai tare. Sufera si asta te va elibera. In timp. cu rabdare fata de tine, toate se vor disipa asemeni unui nor care dispare de la sine. NU va trebui sa faci nimic si doar sa astepti si sa intelegi, ca placerea vine la pachet cu suferinta, iubirea cu ura, noaptea cu ziua, iarna cu vara. Toate aceste polaritati exista si trebuie sa le iei in calcul. Asta este de fapt viata in adevaratul ei sens. Greseala oamenilor este sa considere ca trebuie sa lupte pentru iubire. NU, nu este asa, Iubirea nu doare, ea inseamna frumos. Asta este adevarata iubire.

Cauza suferintei este ignoranta. Tu ai ignorat toate semnele pe care ea ti le-a dat in toti acesti ani. Apoi te-ai atasat de ea, pentru ca ai investit mai mult si ea te-a facut sa suferi. Deci Ignoranta produce atasament care duce la suferinta.

Daca vei tine cont ca iubirea nu doare, ca de fapt ai ignorat tot ceea ce ea ti-a transmis, asta te-a facut sa suferi. Noi oamenii dam vina pe ceilalti atunci cand suferim, insa tu stii ca noi insine ne facem rau? Daca tu nu permiteai, daca nu o lasai, ea nu facea asta. Pentru ca stia ca tu nu permiti. Aici vei avea de lucru ci tine, sa stii care iti sunt limitele, ce permiti si ce nu intr-o relatie si pana unde poti merge.

Tendinta ta a fost sa o salvezi, insa uneori a salva pe cineva ca ea este ca si cum ai lupta de unul singur sa instalezi pacea in Irak. Ai putea face asta?

Si daca ti-am spus ca IUIREA nu doare, te vei intreba de fapt „ceea ce am avut cu ea a fost iubire?” Si daca vei realiza ca nu a fost iubire, vei mai suferi pentru ea? Cel mult poti suferi pentru tine.

Sa o ierti? Prima data trebuie sa te ierti pe tine, asta este cel mai important. Pe ea o poate ierta Dumnezeu, nu iti bate capul cu asta, nu merita. Tu esti cel important acum.

Este o pierdere, normal. Si eu am pierdut si cand mi s-a intamplat asta m-am gandit ca a venit un PITIC si mi-a furat ce aveam. Am plans cateva zile si dupa mi-am revenit. Mi-am luat lectia si am mers mai departe. Asta este viata si viata nu exista fara polaritati de genul sus jos si cele despre care ti-am scris mai devreme. Viata este asemeni unei carti in care scriem cate o fila in fiecare zi. Cu ea acesta a fost capitolul. Ea nu a vrut sa scriii mai mult despre ea in cartea vietii tale. Mai mult viata poate fi considerata o calatorie. Atat a fost sa calatoriti impreuna.

Deci in concluzie:

  • 1. Da-ti voie sa simti orice sentiment fata de ea. Lasa-le sa curga liber, altfel te vei bloca si nu iti foloseste la nimic, crede-ma.
  • 2. Centreza-te pe tine si nevoile tale. ele sunt importnate acum. E ca si cum ai incerca sa faci curatentie in casa ta, pentru ca daca nu facem curatenie vin tot felul de ganganii.
  • 3. Nu fugi de suferinta, accep-o ca si pe un bun prieten. Te va ajuta asta. Daca vei incerca sa fugi ea va veni mai tare spre tine. Stii e ca si cum ai incerca sa fugi de un caine. Si stii ca el vine daca fugi. Daca stai pe loc vine, te miroase putin si apoi pleaca.
  • 4. Cauta sa intelegi ca daca a plecat asta a fost nevoia ei. Dragoste cu forta nu se poate si cred ca stii prea bine asta.

Daca as avea o solutie sau o bagheta magica pentru suferinta ta, crede-ma ca ti le-as livra. NU exista. Ce exista este acceptarea. Dupa ce accepti ca ceva s-a intamplat, dupa ce intelegi ca oamenii nu pot si schimbati, ca cineva ne face rau pentru ca noi permitem asta, atunci viata ta va fi altfel. Schimba lucrurile in interiorul tau si ele se vor schimba in exterior.

Ai trait o situatie similara? Impartaseste-o cu celor asemenei tie.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu