Secretul comunicarii eficiente in relatia de cuplu

Secretul comunicarii eficiente

Principalul repros pe care femeile il aduc barbatilor este ca ei nu vorbesc, nu comunica suficient si nu sunt deschisi la dialog. Ti se pare ca citesti asta pentru prima oara? Nu cred. Toate femeile pe care eu le cunosc sustin asta si daca vor sa scoata ceva din gura unui barbat au nevoie de un cleste neaparat.
Nu de de mirare, asta se intampla in toata lumea si nu este nimic iesit din comun. Ei chiar nu simt aceasta nevoie de a comunica la fel ca si femeile. Insasi studiile demonstreaza aceste deficiente in randul barbatilor.

Cum la inceputul relatiei?

Pe masura ce timpul trece, barbatii devin din ce in ce mai retrasi. Nevoia lor de a comunica scade. De cele mai mult ori, ei se poarta ca si cum partenera ar fi un „lucru dobandit”, ca si cum toate subiectele de discutie ar fi epuizate, considera ca nu mai este nevoie sa isi impartaseasca gandurile si sentimentele lui.

Care sunt nevoile femeii legate de comunicare?

Femeile, prin natura lor create sa fie complicate simt nevoia sa comunice despre tot ceea ce traiesc, experimenteaza. La femei dorinta de comunicare este acuta.

Pentru a se simti vie, atragatoare, iubita si pentru a avea certitudinea ca face parte dintr-o relatie, ea trebuie sa se exprime. Considera ca la fel ar trebui sa faca si partenerul.

Pentru ea este o placere sa isi impartaseasca gandurile, emotiile, pentru a i se confirma existenta relatiei. In timp ce pentru o femeie comunicarea inseamna comuniune, intimitate si placere, pentru barbat ea este doar un schimb de informatie. Femeile vor sa vorbeasca despre relatie, pun accent pe succesul romantic, pe interdependenta si exprimarea verbala a emotiilor in interiorul cuplului si al caminului.
Prin comunicare femeile asteapta sa primeasca sprijin emotional, simt nevoia in permanenta sa isi impartaseasca emotiile si sentimentele.

Care sunt nevoile barbatilor legate de comunicare?

Cum spuneam mai devreme, barbatii vor actiune. Ei pun accent pe reusita profesionala, pe confortul material al cuplului, pe independenta si linistea emotionala a caminului. Barbatii doresc doar conversatii scurte prin care el poate oferi si primi informatii utile. Practic si la subiect, nu-i asa? Nu isi pierde timpul un barbat cu filozofii, el vrea sa actioneze.

Aceasta nevoie de comunicare verbala si emotionala este sanatoasa pentru femeie, dar nu si pentru barbati care manifesta mai multa pudoare emotiva. Femeile care doresc sa comunicare cu partenerul trebuie sa aiba in vedere cateva aspecte foarte importante si anume:

 • – sa formuleze intrebari foarte precise;
 • – sa respecte momentele de tacere ale unui barbat;
 • – sa accepte dificultatea barbatului de a vorbi despre emotii;
 • – sa ii permita sa vorbeasca fara a-l intrerupe;
 • – sa il asculte activ in cursul conversatiei;
 • – sa ii atraga atentia prin mici atingeri;
 • – sa apeleze la competentele lui.
 • Daca  un barbat vrea sa comunice cu partenera, trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
 • – sa isi asculte partenera, daca vrea sa fie fericit in cuplu;
 • – sa o ajute sa isi satisfaca nevoia de comunicare;
 • – sa ii ofere suport si solutii pentru ca emotiile sa dispara;
 • – sa evite sa fie defensiv.
 • Invatati sa va cunoasteti partenerul, sa descoperiti momentele propice pentru a va comunica nevoile. Invatati sa va calibrati pe nevoile celuilalt si mai presus de toate retineti „femeile vorbesc o carte, babatii un cuvant!!!

Nu-i asa ca este foarte comic? Mai ales daca stam sa ne gandim la compatibilitatea intre un barbat si o femeie in relatia de cuplu! 🙂

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu