Teama de independență. Consecințe și solutii.

Teama de independență. Consecințe și solutii.

A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi nu s-ar povesti o fetita pe nume Cenusareasa. Nu intentionez sa scriu aici intreaga poveste care ne-a fost spusa fiecaruia dintre noi in copilarie, o stim cu totii. Numele eroinei este important. De ce? Pentru ca aceasta eroina a povestii noastre din copilarie este prezenta uneori in viata noastra.

Cenusareasa din zilele noastre este femeia care se teme sa fie independenta.

Aceasta teama are la baza o dorinta inconstienta de a fi luata in grija de altcineva. Un parinte, un partener, un sot, iubit si oricine.

In cazul nostru, unele femei viseaza cu ochii deschisi la un print care va veni in viata lor si le la spulbera toate grijile. Le va satisface toate nevoile si implini toate dorintele dupa pofta inimii.

Aceste femei isi risca libertatea preferand in locul independentei sa ramana in relatii nesatisfacatoare sau disfunctionale. Sunt incapabile sa isi gaseasca un partener cu care pot avea o relatie sanatoasa si armonioasa.

Se spune ca cine isi da libertatea pe siguranta la un moment dat le va pierde pe amandoua!

Femeile care sufera de acest complex traiesc o serie de sentimente, atitudini si frici care le determina sa isi nege, suprime sau sa nu aiba incredere in propriile abilitati.

Cu toate ca nu duc lipsa de calitati reale, nu gasesc forta sa actioneze pentru a-si crea viata pe care si-o doresc.

Lipsa de incredere in fortele proprii, aptitudinile si calitatile de care dispun si cu care au fost inzestrate, ele asteapta mereu ca cineva din exterior sa le ajute sa se puna in valoare sau sa evolueze.

Nu stiu si nu au incredere in fortele proprii. Discrepanta dintre ceea ce isi doresc si realitatea din viata lor este foarte mare. Se hranesc cu iluzii si ca atare nu participa activ si prezent la viata lor reala.

Nu sunt capabile sa observe ceea ce este bun in viata lor, nu sunt capabile sa vada oportunitatile care le ies in cale, sunt triste, nefericite si singure cu toate ca de cele mai multe ori au in preajma oameni care le iubesc.

Cu toate ca isi doresc o viata frumoasa, vise care sa se implineasca, unoeri se multumesc doar sa viseze.

Are o atitudine pasiva fata de viata si nu actioneaza in nici un sens pentru a-si pune in aplicare dorintele.

Pentru ca ceea ce ea simte in interiror se reflecta in exterior, femeia care sufera de complexul cenusaresei va intalni oameni care o vor subaprecia, critica si minimaliza. Oameni care vor fi o adevarata piedica in calea fericirii ei.

In relatia de cuplu se ataseaza profund de partener pe care il iubesc pentru ceea ce el face pentru ele. Nevoile partenerului sunt cele care primeaza, iar nevoile ei sunt mai putin importante.

Nu isi cunoaste nevoile proprii si nu stie sa le comunice partenerului sau. Ca atare relatia in care se afla nu o satisface, acesta fiind unul dintre cele mai importante motive de nefericire.

Considera ca ceea ce primeste este ceea ce merita. Pe zi ce trece devine din ce in ce mai frustrata, insa se complace in aceasta situatie fara a actiona in vreun fel.

Spera ca cineva o va ajuta sa se ridice si intr-o zi va fi apreciata la adevarata sa valoare. Acesta este refugiul sau sau visul cu care isi hraneste sperantele.

Nu are cutajul sa isi asume propria viata, este dependenta de partener si ii permite acestuia sa ii organizeze viata asa cum doreste. Motivul este ca nu gaseste curajul de a-si asuma propria viata.

Asteapta mereu ajutor din exterior si sa fie ghidata pas cu pas ce trebuie sa faca. Nu este constienta si nu stie ca grija pentru propria viata ii apartine, ca atare isi lasa viata in grija partenerului sau altor persoane apropiate.

Dau vina pe trecut si pe faptul ca nimeni nu le-a invatat cum sa aiba incredere in ele, nimeni nu le-a apreciat, ci doar criticat.

Nimenu nu spune, copilaria are o foarte mare legatura cu ceea ce se intampla cu noi la maturitate. Cu toate acestea maturitatea prespune a actiona independent de alte persoane in propria noastra viata.

Noi suntem stapanele propriei vieti. Da, putem spune ca de vina sunt parintii sau alte persoane care ne-au crescut, insa constientizarea ca viata ne apartine in totalitate ne poate impulsiona sa actionam in avantajul propriei persoane.

Ceea ce o impiedica sa se realizeze este faptul ca se blocheaza in vise si sperante fara sa actioneze in vreun fel pentru a si le indeplini.

In loc sa gasim vinovati pentru propria incapacitate de a ne realiza visele, ar trebui sa intelegem ca totul tine de noi si de alegerile pe care le facem in fiecare zi.

Curajul de a actiona este primul pas, dupa care este necesara indreptarea atentiei catre propria persoana. Chiar daca apare teama de a gresi, teama ca nu suntem perfecte, ca vom fi criticate si neapreciate, actionand vom constata ca ele nu sunt frici reale, ci doar imaginare la fel ca si visele in care eram blocate odinioara.

Fiecare femeie trebuie sa inteleaga ca nu este nimeni de vina pentru visele nerealizate!

Ce se poate face?

Cauta sa iti intorci privirea catre tine si spune stop activitatilor carora te dedici si care nu iti aduc nici un rezultat. Cauta sa te pui in valoare pentru a-ti indeplini visele.

  • Care este solutia magica? ACTIUNEA! Fara a actiona nu exista nici o alta posibilitate.
  • Cum vrei sa iti implinesti visele daca stai cu mainile in san?
  • Cum vrei sa iti depasesti blocajele si traumele emotionale daca nu faci nimic?

Exista o sumedenie de metode pentru a te pune pe treaba, trebuie sa iti propui si sa actionezi in aceasta privinta. Este nevoie de dorinta, vointa si curaj.

Frica este trecatoare, o simti doar la inceput. Pe masura ce actionezi ea dispare, ca si cand nu ar fi existat niciodata. In schimb castigi putere, curaj, stima de sine si sentimentul de implinire care iti va umple orice gol interior de care suferi.

Vrei sa te simti implinita? Vrei sa simti puterea cum iti curge prin vene? Exista o singura solutie, ACTIUNEA! Abia apoi poti spune ca esti stapana pe viata ta sau ca viata este in mainile tale.

Beneficii? Sunt imense. Uite-te in jurul tau si vei vedea multimea de beneficii, create de tine si mainile tale, mintea si curajul tau.

Da-ti voie sa le simti, sa le gusti. Integreaza aceste sentimente in viata ta si ea va fi cu totul altfel, altfel decat ti-ai imaginat si creat privind pasiva cu viata ti se scurge printre degete.

Acum viata este in mainile tale, tine-o strans! Ea este tot ce ai mai de pret.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu